петък, 26 април 2024 г.

Вити пърленки с шарена сол / Yarn flat bread recipe

 

Май всяко семейство си има свой конкретен начин за готвене на храната у дома. Някои готвят ден за ден, като пазаруват предварително за седмицата. Някои готвят ден за ден, но и пазаруват всеки ден по път за вкъщи, спрямо останалото им време, а не какво им се яде. Някои готвят през уикенда за цялата седмица и пазаруват тогава. Някои готвят само уикенда и се хранят с готова храна през седмицата или просто само бързи аламинути. 

Някои имат и "някоя" баба у дома, която е решила какво ще готви и за тях яденето не е грижа, но често е изненада. А, някои като мен, готвят постоянно. Един път, защото на мен ми се яде нещо, което никой друг няма да яде ( на диета съм, твърде е префърцунено, странно или пък да не дава Господ "няма месо"), готвя отделно за Ангел различни храни спрямо коя смяна е на работа конкретната седмица и дали ще иска да има повече закуски или повече основни ястия, готвя сладкиши за цялото семейство уикендите и спрямо това какво ни се яде тогава, а през седмица е предимно планирано дояждане и евентуално междинно готвене в сряда и петък. Как е при вас? Много ми е интересно да науча :) 

Тази седмица беше седмицата на закуските и понякога просто се изчерпвам от правенето на сиренки, кренвиршки и баница. С въодушевление приемам всяка нова рецепта за закуска и така нямах търпение да приготвя тези вити пърленки с шарена сол. Не веднъж съм споменавала, че у дома подправките са на почит и макар да имам правило, че с тях не бива нито да се злоупотребява, нито да се слагат сляпо на всичко как дойде, то без тях наистина ястията не са наполовина толкова вкусни. Тези види пърленки например могат да се кандидатират за осмото чудо на света само защото са с тази шарена сол със смардала, а ароматът им може да се усети по мустака на в любимия, щом се подаде за целувка. Понякога той се мисли за хитър като не споделя кога отива да нагъва в кухнята и е шокиран, че винаги познавам, а то целия му мустак в шарена сол си личи от километри. 

Иска ми се и вие да опитате тези вкусни и изкусителни пърленки, защото удоволствието в живота не бива не само да се отлага, но и въобще да не се бави. Затова ето и рецептата:

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
600-700 г брашно
1 пак. суха мая Picantina
1 ч.л. захар
400 г вода
150 г разтопено масло 

За намазване:
Шарена сол със смардала  Picantina
100 г разтопено масло с олио


Замесваме меко тесто от брашното, водата, маята,  маслото и захарта. 

Оставаме го да втаса покрито с кърпа  на топло, 

 

а след това го разделяме на осем топки. Покриваме ги и отново ги оставяме да починат 10 минути. След това взимаме една по една топките, като ги разточваме на кръг с диаметър около 30 см .

 

Намазваме ги с меко или разтопено масло, поръчваме шарена сол със смардала и свиваме на полукръг. 


Почваме да правим разрези около сантиметър от края на тестото ( от външния край, не прегънатата сърцевина). На колкото може по-малко разстояние един от друг, за да се усукват много повече слоеве в пърленката след това.

След като направим разрезите, отваряме пак кората тесто и я събираме на фитил, който усукваме на охлювче. 

 

Оставяме на страна и преминаваме към другото топче, с което процедираме по същия начин.

Загряваме сух тиган на висока температура, но най-добре не максимална. Взимаме едно от фитилчетата и разтичаме на тънък кръг.  Печем в горещия тиган от двете страни, като обръщаме постоянно, за да не прегори. 

 

Готовите пърленки редим една върху друга, а преди сервиране мажем с още малко масло. 


Толкова са крехки и се късат на конци.


Във всяка плетеница ухание на масло и шарена сол и никаква воля за спиране да се тъпчеш с тях. 


Сигурна съм, че ще ви харесат, затова нямам търпение да ги опиатите :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




сряда, 24 април 2024 г.

Направи си сам: Ядливо злато за украса / DIY: Еdible gold leaf


Златна рецепта ви представям днес. Буквално! Искам да ви покажа как да си направите много лесно ядливо злато за украса на сладкиши, десерти, печива и въобще всичко, което искате да украсите...и да изядете :) Много е лесно и отнема наистина малко време. Готовото злато може да направите на малки или големи парчета, дори и на златен брокетен прах за украса, съхранявайте в букранче дълго дълго време :) ( не знам точно колко)


Ако искате да видите нагледно видео, натиснете следните линкове:

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти
Оризови кори 
златна хранителна боя на прах
водка или ракия

Започваме като разбъркваме златната боя с малко алкохол в чашка.

Правя го на око, като може да решите да си направите повече или по-малко количество от рецептата. Това бурканче цялото съм напълнила само с една кора. 

 

Вземете една оризова кора ( Сега ще има въпроси откъде е, затова почвам да изброявам примери: азиатски магазини, "Метро", азиатска седмица в Лидл, магазин "Жанет", предполагам и "Кауфланд" и т.н) и я намазваме добре изцяло със разводнената с ракия златна боя. Обръщаме и от другата страна и я намазваме отново отвсякъде и там. 


Слагаме в тавичка с хартия за печене и печем на 180 градуса, докато изсъхне и стане хрупкава ето така. 


След като е готова, охлаждаме и начупваме на малки листенца, а след това прибираме в бурканче или кутийка за съхранение.
Много е лесно!
 Опитайте! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



петък, 19 април 2024 г.

Козуначени ладии / Easter boat shaped bread

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Двойна доза козуначено тесто и четири вида различни козуначени творения. Велика събота отмина вече за мен и беше миналата събота, където прекарах в кухнята почти целия ден в тропане, месене, бъркане, миене и много, много готино настроение. 

Боян беше на гости при баба му, и аз успях да се отдам на Голямото месене, което така ми липсваше. Не и кихането от брашното, но пък всичко друго се получи чудесно и много лесно. 

Готвенето наистина е арт терапия и ако се абстрахирате от сраха си нещо да не се получи и да загубите куп скъпи продукти и време за нещо, което е далече от дефиницията за "идеално", то всичко си струва. Покрай бебо наистина си припомних не само какво е да се наслаждаваш на малките неща, но и самия процес на играта, ученето и откриването на нови неща. Като днешната техника за сплитане на козуначено тесто, която е подходяща и за начинаещи, тъй като не е никак сложна. 

Разбира съм ви направила и клипче за да видите, че не е никак сложно, нито пък изисква кой знае какви нечовешки умения за да получите тесто на конци. Добре е да си подберете хубаво брашно, ползвах София мел за козунаци, което е вече в магазините, както и домашни яйца и.. масло, което не съм сигурна, че беше с най-високо качество, но пак станаха. Казвам ви го защото понякога наистина излишно се обяснява каква висша математика е не само готвенето, но специално месенето. Ако нямате сили и търпение да месите по-дълго, инвестирайте си в един хубав миксер, той ще го направи вместо вас. Откакто го имам меся още по-често, именно защото ми спестява много пот и мускулна треска :) 


Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти: 
Около 700 г брашно София мел
300 мл хладко прясно мляко
150 г захар
1 пак, суха мая ( 7 г)
2 цели яйца + един жълтък
113 г масло
1 ванилия
кората на един портокал и на един лимон
Още:
яйце за намазване и захар за поръсване

Добре е всички продукти да са на стайна температура, а млякото леко затоплено, но не горещо. 


Пресяваме брашното и слагаме две трети от него в купа (-та на миксера, ако месите с него) Правим кладенче и в него сипваме захарта, млякото, маята и разбъркваме с част от брашното докато се появят балончета.


 

След това прибавяме яйцата и разбиваме и тях в сместа и пускаме миксера да меси. Прибавяме постепенно от останалото ни тесто, докато получим меко, леко лепнещо тесто. 

Оставяме го да почине ( покрито) за около 10 минути 


, а след това връщаме в купата и месейки отново прибавяме мекото масло, малко по малко в тестото, както и ароматите, които сме избрали - корички, ванилия или други. 
Прехвърляме тестото в купа и оставяме да втаса на стайна температура за час-два или във фурната на 50 градуса. Имайте предвид, че във фурната тестото ще стои по-меко като го извадите, тъй като маслото няма да е стегнало. Препоръчвам ви, ако нямате цялото време да чакате, след като го извадите от фурната, да си го разделите на части да ги оставите още веднъж на плота, покрити с кърпа да се охладят, така ще се работи по-лесно с тестото, тъй като щ е е по-стегнато и няма да лепне толкова.  

 

Това тестото разделих на 12 равни топки. Четири от тях използвах за друго козуначе, а за ладиите използвах останалите осем.


Взимаме една топка козуначето тесто и го разточваме на фитил с дължина около 40-50 см, който свиваме по средата.
Увиваме двата края един около друг, оставяйки горната част несплетена и след това преместваме плетката в нея.

 

Оформяме с ръце по формата на ладийка, така че да придобие по-правилна форма и редим  в тавичка с хартия за печене. Оставяме на топло да втасат още веднъж. 


Преди печене ги намазваме с размито с вода или прясно мляко яйце и поръсваме със захар.
Печем на 180 градуса за около 30-40 минути. 


Гледайте да не ги препечете, за да не станат сухи. По някое време може да ги покриете с фолио, тъй като заради яйцето ще хванат бързо цвят. 


Моите изделия се попрекепкоха леко на места, но не беше фрапатно, защото отвътре 


си бяха мекички и на конци.


Много вкусни кифлички, които разбира се, може да направите и с някакви ядки или стафиди, но аз си запазих това за останалата част от тестото, която ще ви покажа съвсем скоро как оформих :)


А, сега всички в колoна по един да - раздавам ладийките :) 
( В последствие ми заприличаха на джапнаки, ама си викам, айде да не ги кръщавам така ) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...