14 януари 2021 г.

Питка с мая

 Продукти:

7 гр. суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

3 с.л. зехтин или разтопено чисто масло

150 гр.кисело мляко

50 гр. чисто часло за намазване

300 мл прясно мляко

2 бр яйца / със стайна температира/

1 бр жълтък

600-700 гр. брашно


В голяма купа сипваме затопленото мляко / да не е горещо , а топло/ и прибавяме към него сухата мая, солта и захарта. Разбъркваме с лъжица. Добавяме към сместа по малко количество брашно, така че да се получи  гъста каша / около 200 гр./. В отделна купа разбъркваме киселото мляко, яйцата и зехтина до получаването на хомогенна смес. Смесваме съдържанието на двете купи в едно. Започваме да добавяме пресятото брашно по малко и бъркаме до момента в който стане невъзможно да използваме лъжицата. Набрашняваме плота с брашно, прехвърляме сместа на плота и месим до получаването на меко тесто. Поставяме го в купа, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса. Можем да го оставим във фурната за около 50 минути на 30-40 градуса на горен и долен реотан с вентилатор. Когато удвой размера си го омесваме съвсем леко отново. Разделяме го на приблизително три еднакви топки и разточваме всяка една от тях. Тавичката, която ползвам е с диаметър от 27 см., така че кръговете трябва да бъдат малко по-малки. Намазваме с чисто масло хартия за печене и поставяме първия кръг върху нея. Мажем с част от чистото масло и поставяме втория кръг отгоре. Отново мажем и завършваме със третата разточена част. Между корите може да се сложи натрошено сирене, тук съм намазала само с масло.


Така оформения кръг разрязваме на шестнадесет еднакви части, като започваме от края и завършваме на няколко сантиментъра от центъра. Усукваме всяко крайче по два пъти и слепваме в края със съседното, така че всеки две парчета да станат едно цяло. 

Получават се осем лъча, които намазваме с разбит жълтък, една лъжица прясно мляко или вода и една лъжица чисто масло. Оставяме сместа отново да втаса на топло за около 40-50 минути. Можем да поръсим със сусам или маково семе. След което печем за около 50 минути на 180-200 градуса, като се съобразите с вашата фурна /всяка фурна варира при изпичането в градусите и времетраенето/.



 

16 октомври 2020 г.

Турта

 

Освен като красиво и непретенциозно цвете познато в градинарството, туртата е и билка, която се препоръчва при лечение на миома на матката и кръвоспиращо средство. Нейните свойства са кръвоспиращо, противоглистно, антисептично и тонизиращо, ароматизиращо, диуретично, седативно, стимулиращо менструацията, тонизиращо храносмилателната система, антимутагенно, антиканцерогенно и противовъзпалително.

 Могат да се използват листата и цветовете на растението, като след събиране се нарежат на ситно. Набраните растения се разстилат, пръснати върху хартия или хавлия и се сушат на сухи, проветриви и топли помещения на сянка. Само добре изсушените части на растението могат да се съхранят за зимата. Запасявайте се само за една зима, тъй като с времето билките губят малко, по малко лечебните си свойства и съдржанието на ценни вешества. За приготвянето на чай ви са необходими 2 супени лъжици от билката, които се варят 3-4 минути в 500 грама вода. Прецежда се и се пие 3 пъти по 100 грама, преди ядене. Както знаем лечението с билки изисква постоянство, упоритост, търпение и вяра в тяхното действие. Необходимо е да се пият продължително време, тъй като болеста също не сме я получили за един ден. Бързо и лесно много често означава неефективно, нездравословно и даже вредно. При миома на матката  продължителността на приема на билката се препоръчва да бъде поне три месеца, като между месеците правим почивка от 5-6 дена. 





Мащерка

 Народът я нарича още бабина душица, овчарски босиляк и др. Среща се по каменисти места, планински пасища, където омаьосва с уникалното си ухание и има изключително полезно и лечебно действие. Независимо от това дали е полска или градинска мащерката се препоръчва както за външна, така и за вътрешна употреба. Изпитано средство при заболявания на дихателните пътища, силно отлагане на секрети е комбинацията от мащерка и остроллистен живовляк на две равни части. Помага и на хора с депресия и нервна възбуда за да се почувстват здрави и уравновесени.


 Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали, благодарение на които ще усетите лечебното и въздействие - общо благоразположение, бодър дух и приятно чувство в стомаха. Използвайки я за подправка, при приготвянето на ястия ще поканите в дома си духът на топлината, уюта и гостоприемството. Безценните и лечебни и кулинарни качества я правят незаменима част от всяка кухня.





7 юни 2019 г.

Традиционни японски храни

 Както много от вас вече знаят, Япония има прекрасна и уникална кухня, но най-вече когато мислим за японска храна, това, което автоматично ни идва, е риба и ориз. Но Японската кухня има изключително интересни и вкусни специалитети, които се разпространяват из целият свят, защото Япония е не само суши.


1. Суши и сашими

Нека започнем с храната, която повечето от нас асоциират с Япония със: суши и сашими. Сушито е известно по целия свят и е уникално в създаването си, защото всяко парче ориз е овкусено с микс от оризов оцет (направен със захар и сол) и след това смесен с различни съставки като разнообразие от морски дарове, зеленчуци, нори (морски водорасли). ) и т.н. Можете просто да вземете парче суши с пръчици и да го потопите в соев сос или уасаби, или и двете. Това е наистина смесица от аромати в устата ви! В зависимост от формата и съставките, които се използват, сушито може да се нарече различни имена: Нигири суши, Маки суши, Оши суши, Темаки суши и др.
 Сашими е основно сурова риба или морски дарове, сервирани с уасаби (пикантен японски сос), соев сос и като цяло се поднася с няколко резена от репички отстрани. Наименованието „сашими“ се отнася до всякаква тънко нарязана сурова храна, включително сурово говеждо (gyuu-sashi), пиле (тори-заши) и дори кон (basashi). Риба и морски дарове са най-популярните сортове.
2.Темпура
 Темпура е ястие от очукана и пържена риба, морски дарове или зеленчуци. Специално внимание се отделя на начина, по който се нарязват съставките, както и на температурата на тестото (ледено студено) и маслото (много горещо) за пържене, така че всяко парче е пухкаво и хрупкаво и е перфектно съвършенство. 
3. Якатори
 Якитори е ястие от разфасовано пиле, нарязано за приготвянето на шиш. Тук се използва всяка част от пилето - включително сърцето, черния дроб и дори пилешкият гребен - за да се избегне разточителство, важен елемент от японската култура . За разлика от други традиционни японски храни, якитори е бил консумиран едва от средата на 17-ти век, тъй като яденето на месо е било в голяма степен табу в Япония в продължение на няколко века.
4. Соба
 Соба е вид ястие от юфка, което се яде в Япония от векове. Изработено от брашно от елда, пастата има дълга, тънка форма и твърда консистенция и е много здравословна. Подобно на udon юфка, тя може да се сервира в горещ бульон или охладен със сос за потапяне, което го прави вкусна и здравословна опция по всяко време на годината. 

2 февруари 2018 г.

Картофена запеканка с гъби и шунка

Продукти:
5-6 бр картофа
1 бр праз
3 бр яйца
1 бр кисело мляко
200-300 гр шунка
300-400 гр гъби
100 гр сирене
100 гр кашкавал
сол
олио
черен пипер
кимион
чубрица
           

     Измиваме добре картофите и ги слагаме да се сварят. Обелваме ги и ги режем на филийки. Нарязваме праза на кръгчета, а шунката на кубчета. В тиган с малко олио запържваме праза да поумекне , а след това добавяме и шунката. Овкусяваме леко с подправките. Намазваме тавичка с олио и редим ред от нарязаните картофи. Отгоре разпределяме от шунката и праза равномерно. Отделно запържваме до готовност измитите и нарязани на шайби гъби. Добавяме и тях към тавичката, след което редим още един пласт от картофите. Отново овкусяваме с част от подправките. В дълбока купа разбиваме яйцата с киселото мляко. Натрошаваме сиренето и добавяме към сместа. Кашкавала нарязваме на малки кубчета и прибавяме в купата. Заливаме картофите и печем първо от долу за около 30 минути,а след това отгоре до готовност.

31 януари 2018 г.

Картофени кюфтета

Продукти:
5-6 бр средно големи картофи
2-3 склидки чесън
150 -200 гр сирене
1-2 филии стар сух хляб
1 бр средно голям лук
50 гр кашкавал
2 бр яйца
галета
сол
чубрица
кимьон
черен пипер


Измиваме добре картофите и ги слагаме в тенджера да се сварят с кората. Пускаме във водата и склидките чесън. След като са сварени ги заливаме със студена вода и оставяме да изстинат. Обелваме ги и намачкваме в купа. Добавяме нарязаният на ситно лук и натрошеното сирене. Счупваме към сместа едното яйце и поръсваме с подправките. Махаме кората на хляба и вътрешността натрошаваме на трохи. Омесваме всичко добре. В плитка чиния изсипваме част от галетата, а в супниче счупваме другото яйце. Оформяме с ръце кюфтета като в средата слагаме по малко кубче от нарязаният кашкавал. Така направените кюфтета топваме в яйцето и после в галетата. Пържим в добре загрято олио до получаване на златиста коричка.

Зелен боб с пилешко месо в тиган


Продукти:
450 гр зелен боб
300 - 400 гр пилешки филета
1 бр морков
1 бр лук
2 бр червени домати
1/2 бр червена пиперка
1 чаша пилешки бульон
2-3 дафинови листа
олио
сол
чубрица
3-4 зърна черен пипер



      В тиган с олио запържваме, предварително обеленият и нарязан на кубчета лук. След 2-3 минути прибавяме  измития и нарязан на шайби морков.Запържваме леко и добавяме пилешкото месо нарязано на хапки. Пържим 5-6 минути и слагаме зеления боб. Нарязваме доматите на четвартинки и червената пиперка на кубчета. Добавяме ги в тигана и пържим всички зеленчуци около десетина минути. Поръсваме с подправките и наливаме бульона. Захлюпваме с капак и оставяме на тих огън да къкрят до готовност.