Шоколадово-портокалови коледни кексчета

Чувате ли вече празнични камбанки и стъпките на добрия дядо, който ще ни навести в празничната нощИ А виждате ли вече бялата приказка, която се разказва точно пред вашия прозорецИ Е, значи е време за нови приключения в кухнята.

От три месеца насам, за мен престоят в кухнята беше силно ограничен, което определено пролича и в блога ми. Но ето, че сега отново имам възможност да се развихря и да се позабавлявам, а съответно да зарадвам семейството си с нови и вкусни неща.

:)

Не зная дали съм споделяла с вас, но едни от любимите ми комбинации на вкусове, когато става дума за шоколад са шоколад с мента и шоколад с портокал. Тази рецепта, която ще споделя днес с вас е именно една от тези комбинации. Преди няколко седмици за пръв път приготвих рецептата, но под формата на сладкиш. И тъй като в къщи не беше замирисвало така приятно от много време, сладкишът нито дочака охлаждане в хладилник, нито стигна до снимачната площадка Този път обаче приготвих кексчетата по специален повод – посрещане на Дядо Коледа в детската градина на сина ми. Затова всичко беше приготвено в индивидуални формички и украсата беше изцяло коледна. Може би сте виждали подобни мотиви из интернет, но няма как – зимните и коледните мотиви се припокриват като идеи. Това, което ги прави уникални е пречупването през погледа и уменията на човека, който ги приготвя в момента.

И така, стига ви занимавах с тези неща. Ето и какво ще ви е нужно, ако искате и вие да приготвите празнични кексчета с портокал и шоколад.

за 15 кексчета:

75 гр. масло на стайна температура
75 гр. млечен шоколад
80 гр. кафява захар
2 яйца
80 гр. брашно с набухвател
сокът от един портокал

за ваниловата глазура:

100 мл сладкарска сметана
½ пакетче сирене крема
½ ампула есенция на д-р Йоткер – ванИлия
3 с. л. пудра захар

за украсата:

около 500 гр. моделираща маса
сладкарски бои
малко натурално нишесте

Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя за малко да се охлади. В това време се разбиват добре яйцата и захарта. Към тях се добавят портокаловия сок и маслото и отново се разбива до получаване на гладка смес. Накрая се прибавят охладения шоколад и брашното. Ако нямате брашно с набухвател, може да се използва същото количество брашно с половин пакетче бакпулвер.

 Сместа се разделя в 15 формички за кексчета, като всяка се пълни не повече от половината. Ако се използват хартиени или силиконови формички, няма нужда да се намазват предварително с мазнина. Но ако се ползва директно металната форма е задължително за тези кексчета всяко гнездо да се намаже с олио и да се поръси леко с брашно.

 Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна на 160° С за около 25 минути, след което се изваждат от формичките и се оставят да се охладят.

С миксер се разбиват всички продукти за глазурата и с нея се намазва тънък слой върху всяко вече изстинало кексче и се оставя за няколко часа в хладилник, за да може кремът да се стегне преди украсата със захарен фондан. За украсата вече казах – може да бъде такава, каквато прецени готвачът :).

Освен това, бях написала, че рецептата може да бъде направена и като сладкиш. В такъв случай сместа се пече в малка кръгла или квадратна тавичка, която е застлана с хартия за печене. Когато е готов и изстинал, сладкишът се залива с разтопен шоколадов ганаш (80 гр. млечен шоколад се разтопява на водна баня с 2-3 с. л. мляко).

С пожелания за весело посрещане на празниците, вкусни и щастливи моменти със семействата и най-вече здраве за всички,

Рени и малкия помощник в украсата – Илия

Tags: , , , , , ,

Ябълков сладкиш с карамелен сироп

Здравейте,

:)

Ето ме отново с вкусен десерт след дългата ми почивка Този път ще ви предложа нещо от списание Домашна кухня.

:)
:)

Основна вина за приготвянето на именно този сладкиш е на майка и леля. Леля, защото ни снабдява редовно с домашни ябълки. Вината на майка е малко по-голяма, защото ми изпрати 3 касетки от зелените ябълки, които определено не стават за сок (прекалено са кисели), а също така и защото цяла седмица вече ми обяснява колко е вкусен този сладкиш и как с баща ми вече няколко пъти си го приготвят. Та накрая реших, че не може те да се гощават с нещо вкусно, а ние да пропуснем И така дойде му реда и в нашата къща. Трябва да кажа, че сладкишът се прави не само лесно, но и бързо. Естествено, добавих и попромених някои неща (ще пояснявам надолу кое е променено и добавено ).

необходими продукти:

2 яйца
1 ч. ч. захар
1 ванИлия
80 гр. масло
2 ч. ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. канела
3 ябълки
1 к. ч. мляни орехи (това не е по рецепта, но на мен ми е любима комбинация с ябълки и канела)
1 кутия кондензирано мляко

Ако се приготвя соса с кондензирано мляко, то неотворената кутийка се слага в тенджера под налягане и се вари около час, или в обикновена тенджера за около 2-3 часа, за да се сгъсти млякото.

Това, което направих аз (по съвет на майка ми) е да карамелизирам 5 супени лъжици захар, добавих около 50 гр. масло и 200 мл готварска сметана и оставих около 20 минути на слаб огън да поври. След това охладих сместа.

А сега да се върнем към блата. В купа се разбиват яйцата, захарта, канелата и ванИлията. Прибавя се маслото (предварително разтопено, или поне добре омекнало. Към сместа се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвер. Последно се прибавят обелените и рендосани ябълки. Ако решите и вие да добавите орехи, сега е моментът да ги добавите към сместа. Всичко се разбърква добре с миксера и се пече в малка продълговата или кръгла тавичка, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с брашно.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180° С за около 20 минути. На мен обаче ми отне повече от половин час, защото добрата стара фурничка взе да стачкува последните няколко месеца :). За всеки случай се проверява с клечка за зъби, дали не полепва смес по нея.

Изпечения сладкиш се намазва с карамеления сос.

:)

Е, това беше от мен. То май се оказа, че има повече писане, отколкото готвене

До нови срещи,

Рени

Tags: , , , , ,

Малинов крем със сирене

Здравейте,

След почивката през изминалата седмица, се сдобихме с кутия прясно набрани малини. От месец насам бях хвърлила око на една много апетитно документирана рецепта на Леви Хюсеинова с малини и черен ориз, но по-големия проблеми за осъществяването й се оказа открИването на ориза. Естсетвено още не съм се предала и продължавам да издирвам по магазините, но малините постепенно започнаха да дават фира в хладилника. И така, днес след приготвянето на тортичката за малката ми племенничка, остана малко крем със сирене, който реших да обогатя с малини и се получи много приятно кремче, рецептата на което сега ще споделя с вас.

Ето какво е необходимо за 4 порции:

1 ч. ч. прясни малини
3 с. л. сирене рикота
100 мл. сладкарска сметана
1/2 пакетче сирене Крема
150 гр. пудра захар

В дълбок съд се разбива сладкарската сметана до твърд крем. В отделен съд се смесват и разбиват добре двете сирена, захарта и малините. Накрая се смесва съдържанието на двете купи и се разбърква с лъжица. Разпределя се в купички и се охлажда в хладилника за няколко часа.

Това беше от мен за днес.

Пожелавам ви приятен и прохладен ден!

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , , , ,

Хрупкави бисквити с лешници и шоколад

Здравейте и Честит Имен Ден на всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка. Пожелавам ви здравето и щастието да са неотлъчно до Вас!

Мнозина от вас знаят, че на този ден празнуваме в моето семейство. Ние имаме не един, а трима именника – малкият ми готвач, свекър ми и баща ми. Пожелавам им да са много здрави, късметлии в живота и много обичани.

За днес съм приготвила различни сладки и соленки. Част от нещата вече са качвани в блога ми, а тези, които не съм, ще споделя с вас сега.

Тъй като днес ще е твърде горещо, за да се събираме в къщи, решихме да се почерпим на площадката, на която играят децата ни. Съответно, щом ще са деца, трябва да има нещо, което те много да харесат. Почти няма дете, което да не яде бисквити. Също така рядко има дете, което да не се изкушава с шоколад. А не на последно място, любимото на децата са ядките. Затова и избрах рецепта, която да съчетава тези три неща.

Бисквитките са правени по книгата Best ever baking  на Carole Clements, но смених ядките. В оригинал трябва да бъдат с орехи, но тъй като именника много обича лешници, предпочетох да използвам именно тях.

необходими продукти за 24 бисквити:

115 гр. масло или маргарин на стайна температура
50 гр. бяла захар
110 гр. тъмно кафява захар
1 яйце
1/2 ч. л. ванилена есенция
170 гр. брашно
1/2 чаена лъжичка сода
1/8 ч. л. сол
170 гр. шоколадов дропс (чипс или натрошен на ситно тъмен шоколад)
55 гр. лешници (смляни)

Включете фурната да загрява на 180° С. Намажете с олио 2 листа пекарска хартия.

В дълбока купа разбийте с миксер маслото и двата вида захар до получаването на пухкав крем. В отделен съд се разбиват яйцето с есенцията и когато са добре разбити се прибавят към маслото и захарта. Прибавят се и останалите продукти без ядките и шоколада, като всичко се разбива добре с миксера. Последно се добавят смлените ядки и шоколадовият дропс, но вече се разбъркват с дървена лъжица. От получената смес се гребва с чаена лъжичка и се поставя в тавата на поне 5-6 см разстояние. Заради жегите днес, ми се наложи да прибера сместта в хладилника, за да се стегне, преди да сложа топчетата в тавата. Въпреки, че самите топчета изглеждат неоформени, не натискайте и не пресовайте. Във фурната от топлината ще се разстелят сами.

Бисквитките се пекат за около 15 минути на средното ниво на фурната. Когато ги пипнете с пръст докато са топли, те все още ще бъдат меки. Вадят се с шпатула, за да не се деформират.

А сега ви черпя виртуално с едно ледено фрапе, което да ви охлади в тези горещини.

Приятен и ползотворен ден на всички ви!

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , ,

Честит Рожден Ден, Илия – част втора

Мина почти месец от рождения ден на Илия, а бях обещала да кача снимки и на домашната торта. За съжаление нямах много време по приготовленията за цялото парти, а тортата я правих буквално за няколко часа, без да има време дори да отлежи. Наложи се да работя по нощите, съответно безсънието си каза думата и резултатът е не толкова прекрасна торта, колкото ми се искаше. Има много неща, които не трябваше да са по начина, по който са. Пропуснах дори веждите на влакчетата… Нооо, бях  обещала да кача тортата, въпреки всичките кусури, които й намерих. Темата на задачата вече бях споделила, че е влакове, и по-точно – Томас и приятели.

Няма да давам рецептата, защото вече съм правила същите блатове и крем – боровинкови блатове и боровинков крем (тортата за Деня на детето, позната като Мечо Пух :) ). Тунелът е един правоъгълен блат, и е направено като малка вита торта, но след като се стегна в хладилника, я пооформих с нож, за да придобие вида на тунел.

А сега на вашето внимание ще покажа и щастливия рожденник, който за малко щеше да ни остави без торта, защото със ставането се залепи на вратата на хладилника и не пожела да се махне от там до пристигането на гостите  :)

Естествено, за свещите се налага помощ от приятели :)

И накрая най-малкият гост, дава началото на разтребването на фигурките :)

С това мисля да приключа тази публикация. Скоро предстои още един прекрасен семеен празник, приготовленията за който отново ще споделя с вас.

Поздрави от цялата тайфа празнуващи :)