КЕКС ОТ ТРИ СЪСТАВКИ



Това е много разпространен японски пухкав кекс, който може да се направи от само три съставки. Основната хитрина, за да се получи добре, е да се разбият много добре белтъците. Също така да внимавате колко солено е крема сиренето, което ще използвате. Ако се съмнявате, че ще получите сладко-солен десерт, не пречи при разбиването на белтъците да добавите малко захар. Но ако сте си купили крема сирене с ниско съдържание на сол, не е необходимо. Всичко останало е лесно, а резултатът е вкусен.

Ефирният кекс е вариант винаги да имате под ръка вариант за бърз десерт. Не се колебайте да го изпробвате, финалът определено си заслужава.

ИДЕЯ: Направете вкусен, ПУХКАВ ЯПОНСКИ ЧИЙЗКЕЙК и изненадайте близките си

ПРОДУКТИ:
  • 3 яйца
  • 120 г бял шоколад
  • 120 г крема сирене

КАК СЕ ПРАВИ:
За това количество съставки ще ви е нужна тавичка с диаметър 15-17 см. Ако искате да използвате по-голяма, просто причислете количеството. Виждате, че съотношението се помни лесно.
Включете фурната на 170°С, докато загрее ще сте готови със сместа за печене.
Разделете белтъците от жълтъците. Разтопете шоколада на водна баня. Оставете го минута – две да поизстине и прибавете крема сиренето. Разбъркайте така, че да няма бучки. Добавете и жълтъците и разбъркайте до еднородна смес.
Разбийте с миксер белтъците на гъст сняг. Не пропускайте да добавите щипка сол, тя подпомага разбиването. Не прибързвайте, готови сте тогава, когато могат да образуват твърди връхчета.
После добавяйте по малко от белтъците към сместа с жълтъци и шоколад и разбърквайте внимателно, докато всичко се смеси добре. Този път не използвайте миксер, правете го с подходяща бъркалка.
Покрийте тавичката, в която ще печете, с хартия за печене. Сложете и страничен борд, който да е по-висок – ако сте разбили добре белтъците, кексът ще се надигне поне тройно и не бива да се разлива във фурната. Леко намазнете хартията и изсипете сместа. Печете във фурната на водна баня – сложете тавичката в друга, по-голяма, с малко топла вода. За са е готов кексът ще са ви нужни около 30 минути – 15 минути при температура 170°С и още 15 мин при 160°С. Не отваряйте фурната, докато се пече, защото кексът ще се „стресне“ и резултатът няма да е бухнал. А и след като сте изключили фурната, отново не я отваряйте  около 15 минути.След като извадите сладкиша, оставете го да изстине добре. Поръсете с пудра захар, гарнирайте, по желание, с плодове или сметана, но това е толкова вкусен десерт, че не се нуждае от нищо друго. Само от вашата усмивка.

Коментари