понеделник, 25 април 2022 г.

Кекс с парченца лимон, джин и тоник

Как да направим кекс? Лимонов кекс? Ще ви дадем една идея за лесен кекс с лимонова кора и парченца лимон, с изненада - сиропиран е с джин и тоник.
Необходими продукти: 4 яйца 1 чаена чаша пудра захар 1/2 чаена чаша меко масло 2 чаени чаши брашно 1 бакпулвер 1 лимон 1 течна есенция ванилия 1 течана есенция цитрон (лимон) За сиропа: 60 мл. джин 60 мл. тоник около 100 гр. пудра захар или няколко супени лъжици За декорация: няколко кръгчета свеж лимон и пудра захар допълнително. Начин на приготвяне: Фурната се включва да се загрява на 180 градуса. Кората на лимона се настъргва, а от сърцевината се правят малки парченца. Разбиват се яйцата, захарта, после и маслото с телена бъркалка. След това се прибавят брашното и бакпулвера. Накрая св прибавят лимона и есенциите ванилия и цитрон. Налива се във форма за кекс. Пече се 30 мин. След това се изважда и се изчаква да изстине 15-20 мин. След това се обръща. В малка тенджера се загряват джина и тоника, след това се прибавя захарта. Изчаква се да заври, докато се бърка. Кексът се надупчва с вилица и се полива внимателно с топлия сироп. Изчаква се малко да изстине и се декорира с кръгчета свежи лимонони и пудра захар. По желание, докато чакате да изстине, си сипвате една чашка със студени джин и тоник с парче лимон и си пиете. След това може да продължите и с парченце кекс. ;)

петък, 17 февруари 2017 г.

5-те вида предястия, от които се нуждаете

Нека да разнообразим менюто си с не просто вкусни, но и красиви предястия, които ще очароват всичките Ви сетива.


  1. Да започнем със солена торта, която е толкова изобилна, че може да бъде и предястие, и основно ястие. За плънка можете да изберете по ваш вкус от различни видове на млечна база или такава с майонеза, крем сирене и др. Това са най-често използваните студени пълнежи за солена торта, така че не можете да сбъркате с тях.
  2. Платата от студени колбаси са разнообразни и лесни за нареждане. Не се нуждаете от особен повод за тях. Кетъринг фирмите предлагат идеално наредени такива, но всеки може да се вдъхнови от снимки и да нареди по свой начин красива чиния.
  3. Друг вариант за плато е комбинация от тарталети, солено руло и мини ролца от кашкавал. Тарталети можете да изпечете сами от маслено тесто, а за рулото отново заложете на майонеза, месен колбас и маслини.
  4. Ако искате нещо по-ралично, то вземете пример от средиземноморските държави и тяхната любов към прошутото и саламите, традиционни по тези места. Комбинирайте с гризини, около които да увиете колбасите прецизно и окрасете с маслини.
  5. И естествено не забравяйте за класическия вариант- плато от мини сандвичи, които можете да направите заедно с членовете на семейството си без да се притеснявате за външния вид, защото най-важното е да използвате любимите си продукти и много любов и внимание.


сряда, 15 февруари 2017 г.

Сандвичи за детето всеки ден от седмицата!

Пролетта наближава и е време за леки и полезни храни, включително в менюто на нашите деца. Ако искате някои идеи за това как да ги изненадате със свежи и вкусни сандвичи, то тази статия е за Вас!


  1. Можете ужасно лесно да сглобите този шедьовър във вид на крава (или друго животно, което се харесва на детето) с най-обикновени продукти от хладилника- шунка, резенчета чушка и маслина и естествено доза внимание и въображение.
  2. Тези костенурки могат да чакат детето след уморителен ден в училище, а комбинацията със салата ще добави други важни хранителни вещества към менюто му. Какво по-добро?
  3. А сега и питателна идея за дългите дни прекарани далеч от дома, като например за еднодневната екскурзия с класа. Сложете любимите на децата неща- спагети, шунка или салам, но добавете и сандвич с пълнозърнест хляб и зеленчуци и плодове по избор. Поиграйте си с продуктите и направете нещо привлекателно като това лъвче.
  4. За уикендите, когато семейството е заедно, заменете обикновената скара с хот дог, който ще се хареса на всички заради забавния му вид. Изпечете сами тези хлабчета като кучешки личица с маслини за нос и очи. 
  5. А за детското парти за рожден ден заложете на тези красиви калинки, които са кацнали върху мини сандвичите с кашкавал. 

неделя, 8 януари 2017 г.

Сладки и солени торти за домашни празненства

  1. Какво по-красиво от кошница пълна със свежи цветя на масата Ви. Но този път изненадайте гостите си, като разрежете тази реалистично изглеждаща торта и се насладите на вида,както и вкуса и.
  2. За всеки, който желае да започне, вместо да завърши храненето с торта, този вид солена торта с множество ядливи декорации е за Вас. 
  3. С подобна украса можете да обсипете,както домашни торти, така и всеки вид сладкиши или рула в кръгла форма. Със сигурност те ще добият един истински сладкарски вид.
  4. Солената торта може да изглецда като същинска картина, стига да сте готови да изваяте множесво цветя и листчета, но този път не от плодове или зеленчуци, а от шунка и колбаси. Защо не?
  5. Учудващо привлекателни ще изглеждат тези сметанови рози на трапезата за рожден ден или семейно събиране. Тайната е, че те прикриват множество малки мъфини, които можете да наредите върху тортата или сладкиша за двоен ефект.

събота, 31 декември 2016 г.

Идеи за новогодишната трапеза

Предлагаме Ви тези 5 идейни вариации на салати и предястия, които са не само вкусни,но и красят празничната трапеза.


  1. За любителите на студените месни деликатеси, направете лесна и разнообразна подредба от шунки и колбаси по Ваш избор. Украсете със зеленчукова декорация.
  2. Брускетите са неочаквано и изискано решение ако си падате по средиземноморската кухня и искате да освежите традиционната зимна трапеза.
  3. Ако посрещате вегетарианци на Нова година, то удовлетворете техния вкус, като приготвите семпла, но богата на вкусове салата. Аранжирайте я като използвате цветовете на различните продукти.
  4. Друг вариант за леко предястие е комбинацията от домат и моцарела със свеж босилек. 
  5. Не забравяйте и за всички вкусни съчетания,които можете да изпробвате със селекция от сирена. Наредете плато от различни видове и оставете гостите си да комбинират с плодове и ядки по свой вкус.

събота, 10 декември 2016 г.

Красиви и артистични плодови изненади

Това са 5 интересни и атрактивни начина да декорирате плодове, за да впечатлите своите гости на специални поводи.


  1. Покажете уменията си за извайване на красиви рози от сочни ягоди, само с помощта на остър нож и специално внимание към детайлите.
  2. Изрежете корите на портокалите по този начин, за да получите красива коелдна декорация.
  3. С круша, гроздови зърна и клечки за зъби лесно може да направите този импровизиан таралеж.
  4. Към следобедния чай или друга напитка, тези специални резенчета лимон,ще изглеждат интересно и свежо.
  5. Малки и забавни пилета от мандарина за детско парти или просто, за да зарадвате детето във вас.

Домашни предястия с истински кетъринг вид

Направете тези декорации на чиниите с мезета за празничната маса тази година и впечатлете гостите си с прецизност и вкус.


  1. Украсете чинията със студени мезета със свежи акценти от зеленчукови розички и листа.
  2. За повече гости наредете в специална форма предястията като създадете специална форма и начин на подреждане.
  3. Ако предпочитате леснотата и вкуса на домашно приготвени сандвичи, то тази подредба ще се хареса на Вас и на гостите Ви. 
  4. За любителите на комбинациите от сирена, плодове и ядки, нека тази приятно изпълнена чиния да вдъхнови празничните ви аранжировки.
  5. Бъдете нестандартни и направете тази смесица от аранжирана салата с яйчени цветя и колбаси на върха.